Terrori monikulttuurisuutta ja sekularismia vastaan

Pariisin terrori-iskujen jälkeisenä päivänä 14.11.2015 Psykologit yrittäjinä -konferenssin osallistujia neuvottiin kirjoittamaan aiheista, jotka ovat sydäntämme lähellä. Oikeastaan kirjoitin tästä jo yhden blogikirjoituksen tammikuussa Charlien Hebdon iskujen jälkeen, mutta en koskaan julkaissut sitä, koska se tuntui liian henkilökohtaiselta. Tätäkin kirjoittaessani mietin, onko kaikki tärkeä jo sanottu. Tänään (15.11.2015) Helsingin Sanomissa Sami Sillanpää kirjoitti, miksi eurooppalaisista kohteista juuri Pariisiin iskettiin toistamiseen: ”Se on maailmankaupunki, monikulttuurinen keskus, jossa ihmiset erilaisuudestaan huolimatta osaavat sinnikkäästi tulla toistensa kanssa toimeen. Juuri sitä jihadistit vihaavat. Heidän ihanteensa on totalitaristinen pakkovalta, jossa kukaan ei saa olla erilainen.”

Pariisin monikulttuurinen elämäntapa on tehnyt siitä minulle ammatillisesti tärkeän paikan, ja Helsingin lisäksi Pariisi on kaupunki, jossa tunnen olevani eniten kotona. Olen asunut sekä 11. kaupunginosassa, jossa Charlie Hebdon toimitus sijaitsee ja joka oli taas terroristien kohteena, sekä 12. kaupunginosassa, jossa juutalaiseen kauppaan iskettiin tammikuussa. Minun on yhtä helppo nähdä mielessäni Helsingin kadut ja Tavastia kuin Rue de Charonne, Rue Faidherbe, Rue de la Fontaine au Roi ja Bataclan -konserttisali.

Kun olin Pariisissa maaliskuussa, maahanmuuttajataustaisten perheiden kanssa työskentelevät psykologian ammattilaiset järjestivät keskustelutapahtumia, joissa käsiteltiin tammikuun iskuja sananvapautta ja ranskalaista kulttuuria kohtaan. Monikulttuurisuuden ammattilaiset olivat yhtä mieltä siitä, että terrorismin vastaisessa taistelussa tärkeimpiä keinoja ovat todellisen tasa-arvon korostaminen ja erilaisuuden aito arvostaminen. Epätasa-arvo, syrjintä, rasismi ja eriarvoiset mahdollisuudet yhteiskunnalliseen osallistumiseen ruokkivat vihaa ja väkivaltaa. Terrorismissa ja ihmisten murhaamisessa ei ole kyse kulttuurien yhteensopimattomuudesta. Sami Sillanpään sanoin: ”Isis ei edusta mitään sivilisaatiota. Olisi suuri virhe antaa sille sellainen kunnia. Kyse on väkivaltaisesta, aivopestystä murhajoukosta. Isisin jäsenet eivät edusta mitään muuta kuin omaa rappiotaan ihmisinä.”

Ranskassa islamistiterroristeja provosoivat myös maallinen kulttuuri ja kriittinen suhtautuminen uskontoon. Tammikuussa kirjoitin, että ”ranskalaiseen kulttuuriin ja historiaan kuuluvat vahvasti kirkon ja uskonnollisten arvojen kyseenalaistaminen ja pilkkaaminen. Ei vain islam tai juutalaisuus, vaan myös katolinen kirkko on saanut osansa pilkasta jo vuosisatojen ajan. Tunnetuimpia satiristeja lienee Voltaire, jonka kirjoitukset ovat yhä ajankohtaisia ja osuvia”. Boulevard Voltaire oli yksi perjantain iskujen kohteista.

Ranska on yksi harvoista maista, joissa kirkko ja valtio on erottu toisistaan. Toisin kuin Suomessa, Ranskassa kirkkovihkiminen ei riitä avioliiton solmimiseen, vaan lisäksi tarvitaan siviilivihkiminen valtiota varten. Julkisissa kouluissa ei opeteta uskontoa, eikä siellä tulisi kyseeseen, että esimerkiksi aamunavauksen sisältö olisi uskonnollinen tai että kevätjuhlassa laulettaisiin virsiä. Eilen Charlie Hebdon toimittaja Joann Sfar toivoi, ettei #prayforParis hashtagia käytettäisi, koska uskonnon puoleen kääntyminen ja rukoileminen eivät ole sitä, mitä Ranska tarvitsee nyt.

Seuraava Pariisin matkani on jo varattu. Joulumarkkinat, glögi lämmitetyillä terasseilla ja ystävien kanssa vietetty aika kaduilla, toreilla ja ravintoloissa on taistelua pelkoa vastaan ja kunnioitus pariisilaiselle, maalliselle elämäntavalle. #ParisIsAboutLife

Joann Sfarin piirros 14.11.2015

Joann Sfarin piirros 14.11.2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s